Eremitério

ERMITERIO
DMF Ressano Garcia Lawrence Weiner Modelo II 7345
esquisso1 1
image 1 1
DSC 8419
80C5ECA1 67E0 4E6B 8512 4B34041F4836 edited

“This micro-museum by Pedro Ressano Garcia, wisely called “eremitério”, suggests to us an alternative grammar of conception and dwelling. It deliberately drives us close to the constant features of a monastic experience. And we realise that “seeing better” leads us to the act of seeing one polysemy, one rituality and one ethic.

Therefore, we somehow only start seeing when we start noticing. And the same applies to contemplation. Contemplation begins when we accept that we do not know how to see, that our vision is limited and poor.”

José Tolentino Mendonça

Copia de DSC 0024B
back 1

Related

Pré-Pombalino Attic

SOTAO
DMF Ressano Garcia Rua da Vinha Modelo 0198
Esquisso
DMF Ressano Garcia RUA DA VINHA 7557
DMF Ressano Garcia RUA DA VINHA 7518
DMF Ressano Garcia RUA DA VINHA 7535
sssssss
3434324

Our proposal seeks that the interior spaces enjoy well-being and comfort to be experienced throughout the year.


In the project we try to explore the natural light that invades the space, varying throughout the day. We orient the light in order to project it in the boxes suspended from the ceiling through the entrance of zenith light. The project foresees the installation of several VELUX windows, including two that simulate a terrace opening to the south.


The interventions in the kitchen and sanitary facilities are admittedly new and contemporary.

DMF Ressano Garcia RUA DA VINHA 7567

Related

Serralves House

SERRALVES 2
DMF Ressano Garcia Serralves Modelo 9816 1
DES27
West view shown from the street
Detail of the east view
dining room 2 1 edited
Space making connection between living room and dining room
Perspective of the living room and dining room above 1

The house is located in a long and narrow plot. There was an existing house which was six meters large and twenty long, the new building had to use the same footprint and expanded to three floors.The south elevation faces the street and the north elevation at the back of the house opens up to the garden.

The living and dining rooms overlook the garden through a large window, so the house can be flooded with natural light all day long. The double height window faces north with a generous opening. The variation of the sunlight throughout the year is presented by the constant enlightenment that bring a mistic atmosphere gently entering the domestic space.

Living room
dining room
North elevation back of the house
Detail of the east facade
View from the terrasse

Media Referencing

sssssssss

“O projeto começou antes da casa e continua depois da construção do edifício, talvez porque, a minha procura em arquitetura siga dos projetos anteriores para os seguintes.”

Architécti 58
Read the complete article →

sqsqsqsq

“Invention is identified here, as one moment, happening at one shot when an idea or a concept appears”

European Association for Architecture Education

Read the complete article →

Related

The Watching House

CASA DA VIGIA
DMF Ressano Garcia MAQUETAS 0001
d edited
DSC 0387
4
top of the stairs
access to the bedroom 1 edited

The watching house is a single family house located in the surroundings of Lisbon – Portugal.

It proposal is all about inside/outside connections and the play between intimacy and public spaces, using as a privileged ingredient, openings and natural light.

Established in the center of the village, the house is as a consequence, surrounded by the neighborhood, and submitted to a hight and warm solar light exposition.

A multiple stripe lines on the elevations ensure a powerful and expressive character. The little and secretive windows in the facade, offer a diffuse and constant natural light throughout the whole year. The light inside creates a mystic environment while the intimacy of the interior spaces is protected from the outside world.

North west elevation
i
Detail of the north east facade

Media Referencing

homify

“The Watching house holds a multiple stripe lines on the elevations that ensure a powerful and expressive character. This is enriched with the combination of two contrasting materials, the white clean facade and the warm rough texture, made with local stones.”

Homify
Read the complete article →

archELLO

“The aim was to ensure a peaceful atmosphere. The prominent wall follows a path that merges the interior of the house with the exterior. The little and secretive windows in the facade, offer a diffuse and constant natural light throughout the whole year.”

Archello
Read the complete article →

Related

Cultural Park in Laos

Laus 2 1
unnayymediii
151021 laos ver B 01
17
151028 laos ver B 05
y44y 1

São as paredes que nos contam a história do lugar. Existem diferentes camadas de intervenção sendo sempre possível ler para trás, no tempo, porque o passado é transparente. As paredes agora em ruínas foram erguidas fazendo uso de diferentes tecnologias construtivas.

No conjunto de ruínas de uma propriedade agrícola criou-se uma unidade de turismo com espaços reciclados e filtros de luz, dispostos em torno de dois pátios conquistados à construção pré-existente.

151109 laos ver B loby

Related

Inhabiting the ruins

RUINS
DMF Ressano Garcia Cia Culturas 1 Modelo 1272
PRG COMP DAS
DMF Ressano Garcia COMPANHIA CULTURAS 0278
CompanhiaDasCulturas1416
CompanhiaDasCulturas1172

The project has received different designations; rehabilitation, alteration, expansion, transformation and regeneration. What we value most is the celebration of the place. The first phase was inaugurated in 2007 and the second in 2014. From the first moment, the project aimed to enhance expressions of local culture and use cutting-edge technology to achieve a high level of low energy consumption.

Before intervening, it was necessary to know the place. Realize what materials were used in each period of time. It is common for rural buildings to have been occupied for many generations. Therefore, they often contain an accurate knowledge of geography, local weather conditions. Bad solutions, which must also have existed, have in the meantime been improved or replaced so that buildings or ruins contain in-depth knowledge tested over generations.


DSC 0106
CompanhiaDasCulturas1084 edited
CompanhiaDasCulturas2571
CompanhiaDasCulturas1064 edited
CompanhiaDasCulturas1190

Media Referencing

THE TELEGRAPH

“Set amongst fields of olive trees and wild flowers in the unspoilt eastern Algarve, Companhia das Culturas offers five bedrooms and four apartments housed in a variety of old farm buildings that have been in co-owner Francisco’s family for seven generations. A hammam and yoga studio complete the picture.”

The Telegraph
Read the complete article →

WALLPAPER

“Imbued with a North African flavour, Companhia das Culturas is a farmhouse in the village of São Bartolomeu, Algarve, restored by Lisbon-based architect Pedro Ressano Garcia. The retreat hosts food and art events, and boasts organic patio gardens with views over rolling olive groves and salt marshes.”

Wallpaper
Read the complete article →

CUBO

“Partindo da recuperação e refuncionalização de antigos edifícios agrículas mas preservando-lhes a identidade, aqui se criou uma espécie de anti-resort, que se articula com a aldeia em que está integrado: S. Bartolomeu. Valoriza a sombra e o silêncio.”

Cubo
Read the complete article →

archtizer

“The three R’s policies, reuse, reduce and recycle were integrated at several levels of design. It was intended to reuse the existing walls. They were partially ruined and presented irregular textures, but the concept of reuse was taken integrally and the walls are presented without changes.”

Architizer
Read the complete article →

Related

Hammam

hama
CROQUI 5
CompanhiaDasCulturas1700 1
CompanhiaDasCulturas1625
CompanhiaDasCulturas1799
CompanhiaDasCulturas1742
CompanhiaDasCulturas1834

Architecture welcomes the mind and the body. The mind is able to interpret architecture using other tools. The central question is how does it work? Do the senses influence the architect or are the senses amplified by architecture? There is probably no single answer, in Hammam we try to inform the mind about the senses of the body.

Egg-shaped and illuminated by zenith light, the warm room offers a comfortable and introspective atmosphere. The play of light throughout the day transforms the hammam baths installed in the building and celebrates body care.

CompanhiaDasCulturas1847
381

Media Referencing

archdaily

“O projecto de um novo hammam nesta região em particular e neste período específico do século XXI é uma afirmação a dois níveis; histórico e geográfico.”

Archdaily
Read the complete article →

AD

“Y establece una nueva relación con una práctica perdida hace mucho tiempo, que celebra las costumbres antiguas en un espacio contemporáneo.”

Arquitetura & Diseno
Read the complete article →

visao

“The contemporary demand for reducing carbon emission is changing the way architects design buildings, thus influencing a wide range of new solutions.”

Visão
Read the complete article →

archELLO

“The new building establishes a relation to a long-lost practice. It opens a new perception where local culture is seen not just within its present context but also related to ancient traditions.”

Archello
Read the complete article →

Related

Over the River

SOBRE O RIO 1
DMF Ressano Garcia Campo das Cebolas Modelo 0162
11 Cebolas drawing of structure edited
image00001 edited
DMF Ressano Garcia Campo das Cebolas 7500
DAN7478

The intervention redesigned the antithesis of what previously existed: the project is mainly focused on creating liveable spaces, characterized by natural light to enhance the comfort of inhabiting new spaces.The new living areas are organized by a complex double height system that reveals part of the ancient wood structure. Here, you can feel the solid structure of wood beams that stabilizes the roof.

The aim  was to challenge a contemporary perception that is simultaneously minimal and values local solutions. The sense of place is cheered by specific building solutions that reveal local knowledge and is being tested successfully, on site for centuries.

panorama

Related

Voice of the Sea

With architect Pancho Guedes

VOZ
DMF Ressano Garcia Voz do Mar Modelo 9918 2
setion promontorio page 0001 edited
imagem 2021 02 18 091132
Picture1
DSC 0091a

Chamber of sound, activated by the tide to listen to the waves of the sea. The circular labyrinth imagined by the world famous architect, Pancho Guedes, in what became is last work.

It was initially planned as a temporary intervention in 2010 within the Allgarve contemporary art program. Pedro Ressano Garcia the commissioner at the time was hired in 2015 to upgrade the whole intervention from temporary to permanent.

“The construction of this chamber of sound to listen to the sea reminds us that listenning depends on learning to listen in itself, because misunderstandings, overlays, fictions, seem to be increased. Listenning demands practice and training.” José Tolentino Mendonça

22222

Media Referencing

publico

“The “D” point (of discovery) in Sagres is now called “Voice of the Sea”. The sound, capable of making the gods dream, comes from inside a cave over 50 meters deep. On the surface, a work by the architect Pancho Guedes, in the shape of an ear, is the new landmark in the landscape.”

Público

DIVISARE

“The local flora is not interfered by the solution and the site is not invaded by building materials according to the Parque Natural de Sagres e S.
Vicente requirements. (…)”

DIVISARE
Read the complete article →

EWEW

“The labyrinth described by José Luis Borges is the topic for the revelation of a powerful experience that challenges our perception of time and space.”

Mimar

ALGARVE

“As Pancho Guedes explains, the labyrinth is like life, we can be lost for a while, but we always get there in the end.”

Allgarve’10

Related

Companhia das Culturas

COMPANHIA DAS CULTURASs
DMF Ressano Garcia Cia Culturas 2 Modelo 3658
rrererererererer
DMF Ressano Garcia Cia Culturas 2 6210
fotomontage 5
CompanhiaDasCulturas0018 1
DMF Ressano Garcia Cia Culturas 2 6274
35 47 finished
staicase ovil

The building makes use of low tech construction systems with local materials, with high tech and contemporary materials spread world wide. Global and local, tradition and innovation found a good balance in this project.

To achieve reduction of CO2 emissions, local knowledge and high tech solutions succeed in lowering environmental impact and energy efficiency by a symbiotic relationship between the architecture and the surrounding ecosystem. Whitewhased walls, exposed beams, recycled materials, cross ventilation, water treatment system, use of solar energy and local solutions are combined in a consistently committed sustainable design.

Cutting edge technologies that provide accurate information regarding thermal and lighting comfort influence the use of materials and design strategies in search of optimal behavior. Shading, thermal, lighting are among the topics that reduce the energy consumption.

huigggt78

Media Referencing

111113242344342

“The contemporary demand for reducing carbon emission is changing the way architects design buildings, thus influencing a wide range of new solutions.”

Forbes
Read the complete article →

111111111111

“Low tech or high tech, local or global, green or comfortable are some of the main aspects supporting the choice for materials in building design”

Materiart
Read the complete article →

holidays

“The white facade is characterized by flexible sunshades. Its appearence changes depending on the position of shutters (…) Surprising walls, charming views, old details and vintage furniture form the frame for a sustainable recreation”

Urlaubs Architektur
Read the complete article →

DIVISARE

“The intervention integrates features of traditional architecture and intervention characteristics from last century, with contemporary design (…) Construction methods that are driven by principles of sustainability and water supply with recycling capacity are also included in the project.”

Divisare
Read the complete article →

Related

Boavista Eco-Resort

BOAVISTA 1
DMF Ressano Garcia Herdade Boavista Modelo 9796
dwadad
back view T3 T3a
last dance
overall view
333333
06 view teracce T4 edited

The concept seeks to “make the place visible”, inviting the demanding, curious and educated user to “live” every corner of the territory, allowing him to discover the unknown, enjoy the seasons, get to know the local culture and nature that can be discovered and appreciated in its genuine aspects; In a period dominated by fast food and mass tourism, the aim is to implement a counter-culture, that is, a culture of the slow as opposed to the fast and the valorization of the individual and his privacy in opposition to the masses.

The values ​​of this Slow Tourism travel through carefully designed places, providing a deep contact with the timeless character of the landscape where there is still a balance between the presence of man and nature.

28
courtyard01
DMF Ressano Garcia Herdade Boavista Modelo 3687

Media Referencing

turismo

“O aldeamento turístico assenta num projeto de responsabilidade ambiental. Pretende-se desenvolver uma estratégia assente nas energias renováveis e na sua sustentabilidade de recursos hídricos e solares. A utilização das tecnologias, mais avançadas fazem a fusão com as soluções implementadas no lugar de caracter vernacular (…)”

Público

“O concelho de Alcácer do Sal, no Alentejo, verá nascer o projeto da Herdade da Boavista e Sampaio, um conjunto urbano e sustentável numa área contígua à unidade de turismo rural Casas do Sal. Trata-se de um aldeamento turístico eco-friendly, com a assinatura do arquiteto Pedro Ressano Garcia, desenhado para usufruir ao máximo da natureza e conviver em paz com o ambiente.”

Expresso
Read the complete article →

logo

“The project develops a hypothesis based upon the creation of urban centres
designed according to previous existing examples. The central argument is that
energy efficiency and sustainability have been tested for centuries in traditional
dwellings still existing in the region.
Based on these premises the urban layout and architectural typologies merge
new technologies and secular knowledge.”

Sustainable Architecture & Urban Development

ADAD

“Na minha opinião, haverá mais oportunidades no futuro para quem pense e tire partido das suas ideias, nas suas emoções, e respeite a sua intuição. Para o aprendiz de arquitecto, onde me incluo, o importante é aumentar a inteligência. As viagens, as leituras, o conhecimento de outros autores permanece uma enorme fonte de inspiração.”

Wall Street International

Related