Pré-Pombalino Attic

SOTAO
DMF Ressano Garcia Rua da Vinha Modelo 0198
Esquisso
DMF Ressano Garcia RUA DA VINHA 7557
DMF Ressano Garcia RUA DA VINHA 7518
DMF Ressano Garcia RUA DA VINHA 7535
sssssss
3434324

Our proposal seeks that the interior spaces enjoy well-being and comfort to be experienced throughout the year.


In the project we try to explore the natural light that invades the space, varying throughout the day. We orient the light in order to project it in the boxes suspended from the ceiling through the entrance of zenith light. The project foresees the installation of several VELUX windows, including two that simulate a terrace opening to the south.


The interventions in the kitchen and sanitary facilities are admittedly new and contemporary.

DMF Ressano Garcia RUA DA VINHA 7567

Related

Serralves House

SERRALVES 2
DMF Ressano Garcia Serralves Modelo 9816 1
DES27
West view shown from the street
Detail of the east view
dining room 2 1 edited
Space making connection between living room and dining room
Perspective of the living room and dining room above 1

The house is located in a long and narrow plot. There was an existing house which was six meters large and twenty long, the new building had to use the same footprint and expanded to three floors.The south elevation faces the street and the north elevation at the back of the house opens up to the garden.

The living and dining rooms overlook the garden through a large window, so the house can be flooded with natural light all day long. The double height window faces north with a generous opening. The variation of the sunlight throughout the year is presented by the constant enlightenment that bring a mistic atmosphere gently entering the domestic space.

Living room
dining room
North elevation back of the house
Detail of the east facade
View from the terrasse

Media Referencing

sssssssss

“O projeto começou antes da casa e continua depois da construção do edifício, talvez porque, a minha procura em arquitetura siga dos projetos anteriores para os seguintes.”

Architécti 58
Read the complete article →

sqsqsqsq

“Invention is identified here, as one moment, happening at one shot when an idea or a concept appears”

European Association for Architecture Education

Read the complete article →

Related

The Watching House

CASA DA VIGIA
DMF Ressano Garcia MAQUETAS 0001
d edited
DSC 0387
4
top of the stairs
access to the bedroom 1 edited

The watching house is a single family house located in the surroundings of Lisbon – Portugal.

It proposal is all about inside/outside connections and the play between intimacy and public spaces, using as a privileged ingredient, openings and natural light.

Established in the center of the village, the house is as a consequence, surrounded by the neighborhood, and submitted to a hight and warm solar light exposition.

A multiple stripe lines on the elevations ensure a powerful and expressive character. The little and secretive windows in the facade, offer a diffuse and constant natural light throughout the whole year. The light inside creates a mystic environment while the intimacy of the interior spaces is protected from the outside world.

North west elevation
i
Detail of the north east facade

Media Referencing

homify

“The Watching house holds a multiple stripe lines on the elevations that ensure a powerful and expressive character. This is enriched with the combination of two contrasting materials, the white clean facade and the warm rough texture, made with local stones.”

Homify
Read the complete article →

archELLO

“The aim was to ensure a peaceful atmosphere. The prominent wall follows a path that merges the interior of the house with the exterior. The little and secretive windows in the facade, offer a diffuse and constant natural light throughout the whole year.”

Archello
Read the complete article →

Related

Over the River

SOBRE O RIO 1
DMF Ressano Garcia Campo das Cebolas Modelo 0162
11 Cebolas drawing of structure edited
image00001 edited
DMF Ressano Garcia Campo das Cebolas 7500
DAN7478

The intervention redesigned the antithesis of what previously existed: the project is mainly focused on creating liveable spaces, characterized by natural light to enhance the comfort of inhabiting new spaces.The new living areas are organized by a complex double height system that reveals part of the ancient wood structure. Here, you can feel the solid structure of wood beams that stabilizes the roof.

The aim  was to challenge a contemporary perception that is simultaneously minimal and values local solutions. The sense of place is cheered by specific building solutions that reveal local knowledge and is being tested successfully, on site for centuries.

panorama

Related